Skyros Town in winter months

Traditional life in Skyros2

Τraditional life στο νησί

…Traditional life στο νησί και άλλος ένας χρόνος φεύγει. Ένας χρόνος που μας άφησε με γλυκόπικρες αναμνήσεις μίας σχετικά δύσκολης πραγματικότητας όπως αυτή που χαρακτηρίζει την παρουσία του κορονοιού τα τελευταία δύο χρόνια, παρά 2 περίπου μήνες. Η καθημερινότητα στο νησί κυλάει όπως σε κάθε επαρχία. Είναι αυτό το traditional life όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι επισκέπτες του νησιού που προέρχονται κυρίως από βόρειες χώρες.

Η ζωή εδώ ακολουθεί πορεία αργή, σταθερή και μάλλον σίγουρη..  Με το τελευταίο εννοώ πως εκτός απροόπτων καταστάσεων ο καθένας γνωρίζει σε γενικές γραμμές πως θα βιώσει την ημέρα του, ποιους γνωστούς και συγγενείς θα συναντήσει τυχαία ή προμελετημένα ή τι θα περιλαμβάνει η ρουτίνα του. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ηρεμία σε όλα τα περιστατικά που διαμορφώνουν μία ημέρα στο νησί.

Ηρεμία στα πάντα, από τον τρόπο που θα ζητήσει κάποιος μία φρατζόλα ψωμί στον φούρνο μέχρι την επίσκεψη στον μηχανικό γιατί  μπορεί και να κάηκε ο δίσκος του αυτοκινήτου του (…μακριά από εμάς). Τονίζω και θα τονίζω το εξής, πως παρά την πανδημία που ζούμε τους τελευταίους 22 μήνες τα παραδείγματα των παραπάνω περιστατικών, όπως και πολλά άλλα συνεχίζουν και εκτυλίσσονται “σε ήρεμους τόνους” αν κάποιος τα συγκρίνει με αντίστοιχα περιστατικά και τις επερχόμενες στιχομυθίες μεταξύ υποκειμένων σε μεγαλουπόλεις.

Skyros Town

Αυτό είναι κυρίως που εννοούν οι περισσότεροι κάθε φορά που λένε πως οι ρυθμοί της ζωής στο νησί είναι “πιο χαλαροί” από εκείνους της πόλης. Ακόμα και σε μία έκτακτη συνθήκη πανδημίας, παραμένουν συγκριτικά πιο ανθρώπινοι. {Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν, αλλά αυτές είναι για να επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα}.

Η Σκύρος είναι ένας τόπος που θα ξαναγεννηθεί από τις Απόκριες και έπειτα, ενώ για την πλειοψηφία των ελληνικών νησιών ίσως η περίοδος αυτή εκτιμάται πως είναι από το Πάσχα και μετά. Έως τότε ο χρόνος προχωράει αβίαστα. Η φύση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις μυρωδιές της άνοιξης ..- το ξέρω πως βιάζομαι λίγο- όμως μην ξεχνάμε πως η μέρα έχει μεγαλώσει ήδη κατά 9 λεπτά!

Η όμορφη αυτή εναλλαγή των χρωμάτων του φυσικού τοπίου περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο και την εναλλαγή στη διάθεσή μας όσο ο καιρός είναι χειμωνιάτικος, κρύος και βροχερός.  Η φύση αντικατοπτρίζει αναπαραστατικά τον εσωτερικό μας κόσμο κάθε φορά που οι εποχές αλλάζουν.

Σίγουρα όλοι βιώνουμε στιγμές που επιθυμούμε να παραμείνουμε μέσα στη “φωλίτσα” μας, να περιοριστούμε σε χαλαρές συζητήσεις με φίλους ή ακόμα να αναλογιστούμε καταστάσεις και συμβάντα του παρελθόντος ή να προγραμματίσουμε το μέλλον. Οι πιθανότητες να βρεθούμε σε αυτές τις μοναχικές στιγμές είναι σαφώς μεγαλύτερες τους πιο κρύους μήνες του χρόνου απ’ ότι τους καλοκαιρινούς όπου το κλίμα “σηκώνει” θάλασσα, μπάνια, μπύρες, παραλία. Και πόσο μάλλον σε ένα νησί όπου οι επιλογές για δραστηριότητες είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

View from Saint Panteleimonas. North West of Skyros

Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα πως η νησιώτικη καθημερινότητα καταλήγει να είναι  βαρετή. Δεν είναι άλλωστε το επίθετο που της αρμόζει. Είναι απλώς διαφορετική από τη συνηθισμένη ή από αυτή που βιώνει η πλειοψηφία του κόσμου που επιλέγει τη ζωή στο κλεινόν άστυ ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Κάθε φορά που συγκρίνω μέσα στο μυαλό μου την καθημερινή ζωή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο αντίθετους πόλους, ασυναίσθητα σκέφτομαι τα ειλικρινή βλέμματα και τα πρόσωπα των ευγενέστατων τουριστών που κάθε χρόνο επιλέγουν τη Σκύρο μας για να παραθερίσουν καθώς και τον εγκάρδιο τρόπο που με ρωτάνε

“Τι κάνετε εδώ τον χειμώνα; Πως κυλάει η ζωή; Μα είναι πολύ ανηφορικά στο χωρίο. Πως ανεβαίνουν οι ηλικιωμένοι με τα τρόφιμα από το παντοπωλείο ..(super market); Που δουλεύει η νεολαία του νησιού.. Αν εν τέλει δουλεύει;; – Δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας στην ερώτησή τους αυτή, μόνο καθαρό ενδιαφέρον. Νομίζω πως η απάντηση είναι μία και απλή : Η προσαρμογή. Ο άνθρωπος προσαρμόζεται οπουδήποτε, σε όλα τα περιβάλλοντα υπό οποιεσδήποτε καταστάσεις αρκεί να έχει θέληση, επιμονή και επιμονή. Τα 3 βασικά συστατικά για να δέσει το γλυκό, να γίνει ‘πεντανόστιμο’, λιχουδιά σωστή.

Πρόσφατα είδα σε κάποιο ντοκυμαντέρ πως είναι η ζωή του σήμερα στην Κούβα. Με το πέρας του, επιβεβαίωσα όλα όσα πίστευα περί της δύναμης της συνήθειας – προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε έναν τόπο, στον οποιοδήποτε τόπο.

..Ίσως και στη μικρή Σκύρο μας.

http://www.maestraliaskyros.gr