Sarakiniko Island_Glyfada Beach

MIA ZOI TOUR SKYROS

TOUR SKYROS

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 2021 όταν το σκάφος ΜΙΑ ZOI με τον Ελληνοαυστραλό ιδιοκτήτη του, δημιουργό του My Greek Odyssey – @mygreekodyssey – έδεσε στο λιμάνι του νησιού, στη Λιναριά μας. Μετά από μία σειρά επισκέψεών του σε άλλα πανέμορφα ελληνικά νησιά, έφτασε η ώρα να ανακαλύψει το μέρος όπου κρύφτηκε κατά τη μυθολογία ο Αχιλλέας για να αποφύγει τη συμμετοχή του στον Τρωικό πόλεμο, το νησί που μετρά την ιστορία του σε αιώνες συνεχούς κατοίκησης, την ωραία Σκύρο. Ο σκοπός της άφιξής του ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί για την εικόνα και αναγνωρισιμότητα του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο χάριν της δυνατότητας ολοκληρωμένης διαφημιστικής προβολής που ο κος Peter Maneas και το άριστα εκπαιδευμένο για τον σκοπό αυτό, team του οργανώνουν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας που επισκέπτονται. Η διαμονή τους στη Σκύρο υπολογίστηκε να είναι πενθήμερη ώστε να έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο να δουν από άκρη σε άκρη όλες τις απόκρυφες και μη, φυσικές ομορφιές του τόπου σε ένα ολοκληρωμένο από όλες τις πλευρές tour, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και να γνωρίσουν καλύτερα τη σκυριανή φιλοξενία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκληρωμένη εμπειρία του επισκέπτη στον τόπο μας. Η καθηλωτική ομορφιά της Χώρας είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή κέρδισε τον κο Manea, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε μία ερώτηση που του έθεσα. Το καλοδιατηρημένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το επιβλητικό κάστρο που κείται στην κορυφή καθώς και η μακραίωνη ιστορία που φέρουν, υπήρξαν λόγοι αρκετοί ώστε να ξεκινήσει από εκεί η περιπλάνηση στο νησί. Όταν τα μάτια και ο φωτογραφικός φακός χόρτασαν το κέντρο του νησιού όπου και εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία του σκυριανού πληθυσμού, ήρθε η ώρα να επισκεφτούν τον χαρακτηριστικά ιδιαίτερο Νότο με την απόκοσμη και εξωπραγματική ομορφιά του.

Εκεί είναι που ο επισκέπτης αλληλεπιδρά σε απόλυτο βαθμό με το μεγαλείο της Φύσης. Ελεύθερα σκυριανά άλογα, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, δέντρα σμιλευμένα από το ολοχρονίς ανελέητο φύσημα του ανέμου και η πέτρα να δημιουργεί κομψοτεχνήματα με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση. Στα highlights του Νότου ανήκουν επίσης και το ακρωτήριο Λιθάρι όπου εκεί βρίσκεται ο φάρος με χρονολογία πρώτης λειτουργίας το 1894 καθώς και η μεγαλύτερη αποικία του πτηνού Μαυροπετρίτη ή αλλιώς Falco Eleonorae, ενώ η νησίδα Σαρακήνικο με τα καταγάλανα νερά της παραλίας “Γλυφάδα” μαγεύει με την πρώτη ματιά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σκηνές απαθανατισμένες στην κάμερα του συνεργείου του κου Manea και άλλος ένας λόγος για εμάς να νιώσουμε γεμάτοι από συναισθήματα που συνεισφέραμε λίγο σε αυτή την προσπάθεια.

South Skyros Beauties

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον καταπράσινο και κατάφυτο Βορρά σε αντιδιαστολή με το βραχώδες νότιο τοπίο. Αν κάποιος έχει αισθανθεί ποτέ στη ζωή του πως η απουσία αυστηρού προγράμματος τον οδήγησε στα πιο ποθητά και απρόσμενα αποτελέσματα, σαν κάποια μαγική δύναμη να τον σπρώχνει κάθε δευτερόλεπτο να πράττει όπως πράττει, τότε με καταλαβαίνει απόλυτα όταν λέω πως η εξερεύνηση της βόρειας Σκύρου αποτέλεσε για εμάς ένα άψογο «timing» από κάθε άποψη. Στις ωραιότερες εμπειρίες συγκαταλέγεται η αυθόρμητη βουτιά μας στα πανέμορφα νερά της “Ατσίτσας” καθώς και η επιμονή, που τελικά μας βγήκε σε καλό (!), μίας παρέας σκυριανών φίλων να μας προσφέρουν τοπικές λιχουδιές στην παραδοσιακή ταβέρνα τους και να συμβάλλουν με την απλότητα και την αυθεντικότητά τους στη δημιουργία μίας ζεστής ατμόσφαιρας, που χαράχτηκε στο νου και στην καρδιά των Ελληνοαυστραλών, πλέον, φίλων μας.

Video shoot                  TOUR SKYROS

Η ημέρα έκλεισε ήρεμα με την επίσκεψη σε ιδιωτικό χώρο όπου θαυμάσαμε τα σκυριανά ξυλόγλυπτα καθώς και την ιδιαίτερη τεχνική με την οποία κατασκευάζονται. Τα όμορφα χρώματα της ανατολής της επόμενης μέρας οδήγησαν τα μέλη της ομάδας μας στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο βόρεια της Σκύρου, τον προϊστορικό οικισμό Παλαμάρι, όπου με την βοήθεια της προϊσταμένης της Εφορείας Ευβοίας έλαβαν χρήσιμες και διαφωτιστικές πληροφορίες σχετικά με την κατοίκηση της νήσου κατά την περίοδο της Πρώιμης και Μέσης Χαλκοκρατίας (3η και 2η χιλιετία). Η επίσκεψη σε φάρμα όπου εκτρέφονται τα σκυριανά αλογάκια, παγκοσμίως γνωστά για τον χαρακτηριστικό σωματότυπό τους δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το καλοδουλεμένο αυτό οπτικοακουστικό υλικό. Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός πως αυτή η ράτσα παραμένει μοναδική στο είδος της και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Lush vegetation on the north side
Sarakiniko Island_Glyfada Beach

Η ημέρα της αναχώρησης της ομάδας με προορισμό κάποιον άλλο ελληνικό παράδεισο πλησίαζε και τι καλύτερο από το να μας αποχαιρετήσει με ένα μεγαλοπρεπές “show” στο λιμάνι, εκεί όπου το ταξίδι ξεκίνησε. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον έναστρο ουρανό, γέλια, χαμόγελα, χαρά και η Λιναριά μας απέκτησε ξαφνικά άλλον αέρα. Από τη μία πολυταξιδεμένο, με την φανταχτερή αύρα των 5 ηπείρων που φέρει μαζί του το σκάφος ΜΙΑ ΖΟΙ, από την άλλη τον καθαρά ελληνικό που της είναι χρόνια γνώριμος, τον αυθεντικό και γνήσιο με τον οποίο είναι συνυφασμένη η Σκύρος μου.

 

 

 

Μaro Tsoli  -Skyros Tours

http://www.maestraliaskyros.gr