local wine in the paradise of Agios Petros beach, skyros

Σκύρος & Greek cuisine

Greek cuisine και νήσος Σκύρος

… για να το θέσουμε και αλλιώς καθότι τι πιο όμορφο από το να χαρούμε μερικές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές μαγειρικής της greek cuisine από τον τόπο μας, από τη Σκύρο. Κάθε πιάτο, κάθε συστατικό και αγνό υλικό αποτελεί έναν γευστικό παράδεισο για όποιον αφεθεί στο ταξίδι των αλμυρών και μη εδεσμάτων. Η γαστρονομία άλλωστε δεν έχει τυχαία αναχθεί σε επιστήμη και οι σκυριανοί φαίνεται να γνωρίζουν καλά τις απεριόριστες δυνατότητες που συγκεντρώνει η  κουζίνα της μαμάς ή για να οδηγήσουμε τον αναγνώστη σε ακόμα πιο σίγουρα συμπεράσματα…της γιαγιάς και γιατί όχι… και της προγιαγιάς. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητας είναι η κατάλληλη είτε γιατί η παρέα το επιθυμεί, είτε γιατί το επιθυμείτε εσείς οι ίδιοι, ιδού μερικές ιδέες.

local festivity
Η σκυριανή αστακομακαρονάδα είναι ένα από τα πιάτα που η ύπαρξή τους και μόνο στο νησί μας είναι λόγος αρκετός ώστε πολλοί επισκέπτες να προσέρχονται με σκοπό να γευτούν την ιδιαίτερή της γεύση. Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της Σκύρου καθώς το μαγείρεμά της τοποθετείται χρονικά στις αρχές περίπου του προηγούμενου αιώνα, σε δύσκολες εποχές για τον ντόπιο πληθυσμό εκεί που η ανάγκη επιβίωσης υπερκάλυπτε την οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη επιθυμία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το έδεσμα αυτό και φτάνοντας στο σήμερα σερβίρεται στα εστιατόρια και στις ταβέρνες του νησιού κάπως έτσι ….

Και επειδή ορθόν είναι να ακολουθούμε το δρόμο της ειλικρίνειας, ενημερώνοντας το αναγνωστικό κοινό πως δεν φημίζομαι για το ταλέντο μου στο μαγείρεμα της αστακομακαρονάδας, θα αφήσω εδώ μία από τις συνταγές για πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα που μου έκαναν εντύπωση και είναι πολλάκις δοκιμασμένη!

https://evia365.gr/astakomakaronada-skyrou/

Συχνά το νησί επισκέπτονται γνώστες της ελληνικής κουζίνας, άνθρωποι με πολυετή πείρα στη μαγειρική που σε συνδυασμό με το ταλέντο τους και τα αγνά υλικά της Σκύρου δημιουργούν τις πιο δυνατές γεύσεις. Μία τέτοια περίπτωση είναι η απογείωση του πιάτου της σκυριανής φάβας από τα χέρια του Ηλία Μαμαλάκη στον παρακάτω σύνδεσμο. Ένα τόσο απλό πιάτο και συνάμα τόσο πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά που συνοδευόμενο από φρέσκο ψωμί και ελιές αποτελεί ένα πλήρες γεύμα στο οικογενειακό τραπέζι.
Local grandma preparing herself for the cooking procedure

 

Αν αποφασίσετε να κάνετε το δικό σας γάμο στη Σκύρο ή έχετε την τύχη να βρεθείτε καλεσμένοι σε κάποιον σκυριανό γάμο, απολαύστε όσο πιο πολλές μπορείτε από τις επονομαζόμενες σκυριανές τηγανίτες χωρίς να νιώσετε τύψεις για τις θερμιδική αξία τους. Είναι ένα είδος προσκλητηρίου στο γάμο και ένα έθιμο την απαρχή του οποίου δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, όμως όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός οφείλετε είτε να κεράσετε τους καλεσμένους στο γάμο σας ένα σημαντικό αριθμό τηγανίτων είτε να αποδεχτείτε το κέρασμα της τηγανίτας αν απλώς παρευρίσκεστε εκεί!
Το μαγείρεμα της τηγανίτας είναι μία σχετικά απλή διαδικασία, χρειαζόμαστε ζύμη, η οποία τηγανίζεται ενώ χαρακτηριστικά γίνεται στο κέντρο της μία τρύπα. Σερβίρεται με μέλι και κανέλα ή ζάχαρη, ένα είδος donuts δηλαδή. Η πρώτη εκδοχή με το μέλι και την κανέλα είναι πιο παραδοσιακή και θα τη συναντήσετε συχνότερα.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης κάποια επιπλέον από τα σκυριανά εδέσματα όπως το θυμαρίσιο μέλι καθώς και το μέλι από πεύκο, το σκυριανό κατσικίσιο τυρί γνωστό ως ξινοτύρι, τη σκυριανή γραβιέρα, τη φέτα, τη μυζήθρα, τον τραχανά, τα τεροπτάρια που όπως αποκαλύπτει το όνομά τους είναι “ξαδερφάκια” με τα τυροπιτάκια με τη διαφορά πως περιέχουν τραχανά, ρύζι και μυζήθρα, διάφορες άλλες πεντανόστιμες πίτες, το σκυριανό κατσικάκι και τη λαδόπιτα που αρκετά μοιάζει με την τηγανίτα στη διαδικασία μαγειρέματος, μόνο που είναι η ζύμη της είναι “απλωτή” μέσα στο τηγάνι. Η τελευταία μπορεί να σερβιριστεί είτε αλμυρή με ξινοτύρι είτε γλυκιά με μέλι.
Θα έλεγα πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο επισκέπτης της Σκύρου θα μείνει απολύτως ευχαριστημένος από το φρέσκο φαγητό και την ποικιλία των πιάτων. Άλλωστε είναι γνωστό πως πολλοί επισκέπτες έρχονται και ξαναέρχονται στον τόπο μας και ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι και ποιότητα και ποικιλία των γεύσεων που ικανοποιούν αναμφίβολα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.